Desire to change the way we live and make sense of our world needs art

Nora Bateson (CAN/USA) puhuu Taide ja työelämän kehittäminen – seminaarissa:

World is a desire to find new ways to think, to see, to change the way we live, and learn and make sense of our world. For me, this means art. My work has always had a foot in theory, a foot in science, a foot in communication and foot in art. Art is a way to engage epistemological shift, and to experience understandings in ways that are indirect, multi contextual, and multi textured.

It takes complexity to perceive complexity. It takes many voices, many forms of expression, many ways of receiving. It requires playing with our frames of perception, and loosening the grip that prevents the blurring between intellect and emotion. Change, is going to feel non-rational… trans-rational… and will come from art.

To play with our perception and expression is find new forms, new forms that inform in new ways. Art gives us an entry into developing and exploring sensitivities we have not habituated into our mechanistic thinking. The possibility for possibilities as yet unseen, lies in that which has not been claimed by the rationale of our world.

Nora Bateson on palkittu elokuvaohjaaja, kirjailija ja tutkija, jonka työ kysyy: kuinka voimme parhaiten havainnoida ympärillä vallitsevaa monimutkaisuutta ja kehittää vuorovaikutustamme maailman kanssa? Bateson on toiminut työssään aina yhdistämällä tieteellisen tutkimuksen taiteen ja kommunikaation keinoihin. Hän etsii uusia tapoja ymmärtää monimutkaisia kokonaisuuksia ja luoda mahdollisuuksia ennen näkemättömille tavoille toimia maailmassa.

Lisää Norasta (toisella sivustolla)